Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:
Wiele z Was prosiło o jasnopalonego klasyczka... Proszę bardzo, a o to i ona- Brazylia Santa Cecilia. W aromacie głównie czekolada i orzeszki, ale jakiś owoc też się znajdzie. Super sprawa na codzienną kawę. Szczególnie polecamy do alternatywnych metod parzenia: Chemex, Kalita, V60, AeroPress, ekspres przelewowy.
Przygoda Veloso Coffee z uprawą kawowca, sięga do 1977 roku, kiedy to Pedro Humberto Veloso nabył pierwszą ziemię i zasadził pierwsze krzewy. Zdobywane przez dziesiątki lat doświadczenie, pozwoliło wyspecjalizować się w uprawach kaw typu speciality, zdobywając w międzyczasie różne, ważne certyfikaty - UTZTM, Rainforest Alliance TM czy BSCA. Obecnie „Veloso Coffee” składa się z trzech kompleksów, a każdy z nich posiada kilka farm. Santa Cecilia zlokalizowana jest najwyżej i to właśnie w tym gospodarstwie uprawiane są najbardziej wyselekcjonowane ziarna.
Czym jest micro-lot? Micro-lot to starannie wyselekcjonowane ziarna kawy o wyjątkowych cechach. Uprawa jest bardziej zindywidualizowana, a zbiory są zdecydowanie lepszej jakości, od tych rosnących w innej części plantacji. Na powstanie microlotów ma wpływ wiele czynników środowiskowych takich jak; rodzaj gleby, stopień zacienienia lub nasłonecznienia, sąsiedztwo innych roślin oraz ogólny mikroklimat panujący na plantacji. Microloty są dumą plantatora i decydują o renomie plantacji.
Brazylia Santa Cecilia
Region: Cerrado Mineiro / Carma do Paranaiba
Farma: Rodzina Veloso
Odmiana botaniczna: Mundo Novo, Catuai
metoda obróbki: natural
wysokość upraw: 1000m n.p.m.
profil sensoryczny: czekolada, orzech, cukier trzcinowy
SCA: 84
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *