Blog - Idealna kawa mrożona

front-z
front-z

Kiedy myślimy o kawie, pewnie większości z nas odruchowo do głowy przychodzi ciepły napój. Ale jak pogodzić upały i potrzebę schłodzenia z chęcią na kawę? Otóż rozwiązań jest całkiem sporo. Próbując kilku z nich, na pewno znajdziemy odpowiedź na pytanie “Jaka jest idealna kawa mrożona?”. 

 

 

espresso tonik / przelew z tonikiem

Klasyk lata, czyli połączenie kawy z tonikiem.. Kilka lat temu, biegnąc do pracy w upalny letni poranek, większość drogi zajęły mi fantazje o wskoczeniu do basenu i idealnym napoju. Właśnie tamtego dnia pokochałam duet espresso i toniku, a trzeba tu zaznaczyć, że fanką toniku nie jestem. Działa tutaj magia kawy, która swoim smakiem potrafi wydobyć wyjątkową słodycz z całego napoju. 

Szczególnie polecam ten sposób na kawę mrożoną  w formie 3/4 kostek lodu zalanych 300 ml toniku, podwójnym espresso  i podaniu w towarzystwie cytryny i ziół, takich jak mięta czy rozmaryn.

Fanom metod alternatywnych proponuję 3/4 kostki lodu, 200 ml toniku i 100 ml kawy przelewowej.

 

 

 

 

 

 

 

espresso orange

Kawa już całkiem rozpoznawalna w polskich kawiarniach, a jednak nadal uważana za wielkie odkrycie w kategorii kaw mrożonych. Połączenie zaskakujące, ale idealnie spisujące się w upalne dni i szczególnie polecane osobom, które na co dzień piją kawy mleczne, a na lato szukają orzeźwiających smaków.

To proste przygotowanie zaczynamy od wyciśnięcia 200 ml soku pomarańczowego. Jeśli nie mamy dostępu do wyciskarki to sok butelkowany dobrej jakości również się sprawdzi. Następnie dorzucamy kilku kostek lodu i całość zalewamy podwójnym espresso. Osobom, które znają to połączenie, proponuję zamienienie pomarańczy na grejpfrut. To chyba moja kawa na lato!

 

 

 

 

 

 

 

 

klasyczne iced coffee

Klasyki nigdy dość! Zwłaszcza, kiedy możemy ją dostosować do siebie. Latem zawsze króluje klasyczne espresso podane z kostkami lodu i zalane mlekiem. Kluczem tradycyjnej kawy mrożonej będzie espresso. Najlepiej o dużej słodyczy i nienarzucającej się kwasowości. I w tym przypadku, świetnie sprawdzi się Brazylia De Ferro lub Kuba Serrano.

Reszta to już kwestia fantazji. Warto eksperymentować z ilością mleka czy syropami, a zamiast kostek lodu, można dodać zamrożoną wcześniej kawę lub klasyczne gelato.



 

 

 

 

 

 

 

 

Jedną z tych słodkich tortur lata jest ciągle powracająca potrzeba ochłody. Dlatego, żeby lato miało różne smaki, nie bójmy się eksperymentów i nowych odkryć smakowych. Dzięki temu, może uda się nam indywidualnie odpowiedzieć na pytanie "Jaka jest nasz idealna kawa mrozona?". Tonik espresso, iced coffee czy orange espresso?