Blog - Jaka kawa do ekspresu?

Wybór kawy do ekspresu to często niełatwy orzech do zgryzienia.

5_1
5_1

Delektując się smakiem kawy pewnie niejednokrotnie zastanawiałeś się jak to jest, że jeden rodzaj kawy ziarnistej potrafi być delikatny i słodkawy, a drugi rodzaj wyrazisty, ostry i gorzki. Można powiedzieć, że to niejedyne różnice… smak, zapach, aromat – to wszystko czynniki, które determinują smak kawy i tworzą różnicę w smaku.

Jakie ziarna do kawy do ekspresu

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego? Wybieramy smak.

Wpływ na ostateczny smak kawy ma bardzo wiele czynników. Jednym z najważniejszych aspektów jest miejsce uprawy i warunki, w jakich dorasta kawa. Istotne jest to o tyle, że delikatne i podatne na choroby drzewka kawowca wymagają szczególnej pielęgnacji. Najlepsze ziarenka dorastają w warunkach, gdzie słońce cały czas świeci, temperatury są stałe, a obfite deszcze nawilżają żyzną glebę, czyniąc glebę idealnym środowiskiem do wzrostu drzewek kawowych. Jednocześnie bardzo ważnym czynnikiem, determinującym smak jest wysokość uprawy nad poziomem morza, która ma istotny wpływ na jakość ziarna.

Ważnym czynnikiem na każdej plantacji jest także sama forma zbierania owoców i co za tym idzie ich selekcja. Im wyżej położona plantacja tym trudniejsze warunki zbiorów  ale też gwarancja że owoce zostały zebrane ręcznie.

Istotna w całym procesie uzyskiwania wyjątkowego smaku z ziarna jest obróbka, która wykonywana jest zazwyczaj jedną z dwóch dostępnych metod – na sucho i na mokro.  Każda z metod będzie miała wpływ na ostateczny smak naszej kawy ale temat jest na tyle szeroki że poświęcimy mu wkrótce cały artykuł.

Najlepsza kawa do ekspresu. Skąd pochodzi?

Liderem wśród producentów kawy jest Brazylia - słynąca z kawy Brazylia Diamond. Nie bez powodu nazywana jest ona krajem kawy. Zaraz za nią na światowych szczytach plasuje się Wietnam, Kolumbia i Indonezja. Odpowiadając jednak na pytanie, jakie są najlepsze – takie, któr­e będą odpowiadać naszym preferencjom smakowym. Wybierając kawy w naszym sklepie internetowym, lub odwiedzając naszą palarnię stacjonarnie, będziecie mogli skosztować kawy z prawie dwudziestu krajów Świata. O każdym produkcie - w tym jego walorach smakowych - możecie przeczytać w opisie szczegółowym lub zapytać naszych baristów na miejscu.

Dobra kawa do ekspresu - rodzaje

Wyróżniamy przede wszystkim dwa gatunki: arabikę i robustę.

robust-arabika-do-ekspresu

Kawa do ekspresu – Arabika

Arabica 100% to rozwiązanie dla kawoszy, którzy doceniają łagodność, aromatyczność i gęstość. Ta odmiana kawy może być uprawiana wyłącznie w specjalnych warunkach – przede wszystkim na nasłonecznionych terenach w klimacie subtropikalnym lub równikowym. Z uwagi na trudną i pracochłonną uprawę, oraz specjalną obróbkę, jakiej musi zostać poddana, cena arabiki jest nieco wyższa, niż innych odmian.

Uprawiana jest na wysokości od 1000 m n.p.m. w umiarkowanym klimacie. Cechuje się dużą odpornością na warunki atmosferyczne. Jej drzewka powinny osiągać od 2,5 do 4,5 metrów wysokości. Najlepszą temperaturą do wzrostu jest zakres 15-24 stopni Celsjusza. Dojrzewanie owoców kawy trwa około 6-9 miesięcy, a zawartość kofeiny waha się od 0,9% do 1,4%, co uśredniając daje wynik 1,2%.

Dostępnych odmian botanicznych arabiki na rynku jest naprawdę wiele. W naszej ofercie znajdziecie m.in. Bourbon, Caturra, Catuai, Typica, Mundo Nuovo, Pacas i kilka innych. 

Kawa do ekspresu – Robusta

Robusta uprawiana jest na wysokości do 800 m n.p.m. Jej drzewa osiągają od 2,5 do 4,5 metrów wysokości, a optimum wzrostu plasuje się w przedziale od 18 stopni Celsjusza do 36 stopni Celsjusza. Najważniejszą zaletą Robusty jest odporność na choroby, co sprawia, że jej uprawianie jest prostsze. Czas, jaki potrzebują owoce, aby dojrzeć wynosi od 9 do 11 miesięcy. Po tym okresie mogą rozpoczynać się zbiory. Zawartość kofeiny wynosi od 1,8% do 4,0%, co uśredniając daje 2,2%. To wynik aż o 1% większy niż w przypadku Arabiki. W związku z tym Robusta uznawana jest za mocną kawę, która świetnie sprawdza się w mieszankach z Arabiką.

Bardzo długo poszukiwaliśmy robusty wysokiej jakości która będzie świetnie balansowała mieszankę arabiki. W wyniku tego powstał nasz hit sprzedażowy - mieszanka The Black ( 70 % arabiki i 30 % mytej robusty) o charakterystycznych nutach ciemnej czekolady, intensywnym creme i niskiej kwasowości.

Serdecznie zapraszamy Was do próbowania kaw z różnych regionów świata by móc znaleźć dla siebie tą najsmaczniejszą. Wszystkie nasze produkty dostępne są w sklepie z kawą.