Kawa Dominikana Cerro Prieto

Kawa Dominikana Cerro Prieto

Kawa Dominikana Cerro Prieto

Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:

Cena brutto
46.00 PLN

Za ten produkt dostaniesz: 4 x ziarno punktowe
Gramatura
Kolor:

nazwa palety:

Kawa Dominikana Cerro Prieto to cudowna kompozycja nut kwiatowo-ziołowych z miodem. Kawa charakteryzuje się wysoką słodyczą, niską kwasowością oraz gładkim body. Ziarenko jest dedykowane pod kawy parzone w ekspresie kolbowym, automatycznym, przelewowym, french pressie czy kawiarce.

Opis

Dodatkowe informacje

Opinie

Polecane

Dominikana - Kraj Indian

Hispaniola tak brzmiała dawniej nazwa Dominikany, która została odkryta w 1492r. przez Krzysztofa Kolumba. To kraj należący do Ameryki Północnej, leżący na wyspie Haiti, wchodzącej w skład łańcucha Wielkich Antyli. Dominikanę opływają dwa akweny: Morze Karaibskie od północy i Ocean Atlantycki od południa. Dzięki opływającym wodom linia brzegowa Dominikany jest bardzo urozmaicona i występują w jej odrębnie zatoki, liczne przylądki oraz półwyspy.

Ukształtowanie terenu, a uprawa

Dominikana charakteryzuje się bogatym ukształtowaniem terenu. Większość kraju zajmują obszary górzyste oraz wyżyny. Niewielki procent stanowią niziny. Mimo iż Hispaniola leży w dużej odległości od równika to jest zaliczana do strefy klimatu równikowego. Klimat kraju charakteryzują obfite, ale nierównomierne opady deszczu i wysoko utrzymujące się przez cały rok temperatury. Dodatkowo na pogodę wpływają północno-wschodnie pasaty, które decydują o różnicach w ilości opadów w poszczególnych regionach kraju. Znaczna ilość opadów, stale utrzymującą się wysoka temperatura oraz ukształtowanie terenu wpływają korzystnie na uprawę kawy w tym regionie świata.

Producent i jego miłość do kawy

Miguel Antonio Tejada posiada wieloletnie doświadczenie w produkcji dobrej jakości kawy. W 2007 roku otrzymał pierwsze miejsce za jakość kawy jaką produkuje. Z tego względu został uhonorowany przez rząd Dominikany za nieustające wysiłki na rzecz poprawy jakości swoich kaw. Ziarno kawowców z jego plantacji są eksportowane do wyspecjalizowanych firm kawowych w Japonii, USA i Europie. Najgorętszy okres zbiorów kawy występuje między lutym, a majem.

Caturra - kolejna odmiana kawowca

Caturra to mutacja Bourbona – kawy pochodzącej z Brazylii. Jest trudna w uprawie. Najlepiej rozwija się na wysokości 1600m n.p.m., gdyż im wyżej tym plony kawowca spadają. Ziarna tej odmiany charakteryzują się rześką kwasowością, delikatnym body oraz posiadają niższą słodycz niż Bourbon.

Dominikana - słodycz w ustach

Kawa Dominikana Cerro Prieto to kawa skrywająca w sobie wspaniały profil smakowy przynoszący na myśl wspaniałą florę kraju, z którego pochodzi. Można w niej wyczuć cudowne nuty kwiatowo- ziołowe charakteryzujące się dużą słodyczą. Dodatkowo ziarno cechuje się niską kwasowością,

gładkim body i małą intensywnością co sprawia, że kawa będzie świetną propozycją dla osób lubiących parzyć w French pressie i preferujących delikatne, czarne napary.

Gramatura

250g, 500g, 1000g

Rodzaj

mielona, ziarnista

Metoda obróbki:

Washed

Odmiana botaniczna:

Caturra

Region:

Cerro Prieto

Stopień palenia:

Średni

Wysokość:

1200 m n.p.m.

Profil Smakowy

Nuty miodu, kwiatowo-ziołowe, wysoka słodycz, niska kwasowość, gładkie body

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twoja ocena