Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:
Kawa Dominikana Cerro Prieto to cudowna kompozycja nut kwiatowo-ziołowych z miodem. Kawa charakteryzuje się wysoką słodyczą, niską kwasowością oraz gładkim body. Ziarenko jest dedykowane pod kawy parzone w ekspresie kolbowym, automatycznym, przelewowym, french pressie czy kawiarce.
Hispaniola tak brzmiała dawniej nazwa Dominikany, która została odkryta w 1492r. przez Krzysztofa Kolumba. To kraj należący do Ameryki Północnej, leżący na wyspie Haiti, wchodzącej w skład łańcucha Wielkich Antyli. Dominikanę opływają dwa akweny: Morze Karaibskie od północy i Ocean Atlantycki od południa. Dzięki opływającym wodom linia brzegowa Dominikany jest bardzo urozmaicona i występują w jej odrębnie zatoki, liczne przylądki oraz półwyspy.
Dominikana charakteryzuje się bogatym ukształtowaniem terenu. Większość kraju zajmują obszary górzyste oraz wyżyny. Niewielki procent stanowią niziny. Mimo iż Hispaniola leży w dużej odległości od równika to jest zaliczana do strefy klimatu równikowego. Klimat kraju charakteryzują obfite, ale nierównomierne opady deszczu i wysoko utrzymujące się przez cały rok temperatury. Dodatkowo na pogodę wpływają północno-wschodnie pasaty, które decydują o różnicach w ilości opadów w poszczególnych regionach kraju. Znaczna ilość opadów, stale utrzymującą się wysoka temperatura oraz ukształtowanie terenu wpływają korzystnie na uprawę kawy w tym regionie świata.
Miguel Antonio Tejada posiada wieloletnie doświadczenie w produkcji dobrej jakości kawy. W 2007 roku otrzymał pierwsze miejsce za jakość kawy jaką produkuje. Z tego względu został uhonorowany przez rząd Dominikany za nieustające wysiłki na rzecz poprawy jakości swoich kaw. Ziarno kawowców z jego plantacji są eksportowane do wyspecjalizowanych firm kawowych w Japonii, USA i Europie. Najgorętszy okres zbiorów kawy występuje między lutym, a majem.
Caturra to mutacja Bourbona – kawy pochodzącej z Brazylii. Jest trudna w uprawie. Najlepiej rozwija się na wysokości 1600m n.p.m., gdyż im wyżej tym plony kawowca spadają. Ziarna tej odmiany charakteryzują się rześką kwasowością, delikatnym body oraz posiadają niższą słodycz niż Bourbon.
Kawa Dominikana Cerro Prieto to kawa skrywająca w sobie wspaniały profil smakowy przynoszący na myśl wspaniałą florę kraju, z którego pochodzi. Można w niej wyczuć cudowne nuty kwiatowo- ziołowe charakteryzujące się dużą słodyczą. Dodatkowo ziarno cechuje się niską kwasowością,
gładkim body i małą intensywnością co sprawia, że kawa będzie świetną propozycją dla osób lubiących parzyć w French pressie i preferujących delikatne, czarne napary.
Gramatura | 250g, 500g, 1000g |
---|---|
Rodzaj | mielona, ziarnista |
Metoda obróbki: | Washed |
Odmiana botaniczna: | Caturra |
Region: | Cerro Prieto |
Stopień palenia: | Średni |
Wysokość: | 1200 m n.p.m. |
Profil Smakowy | Nuty miodu, kwiatowo-ziołowe, wysoka słodycz, niska kwasowość, gładkie body |
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *