250; 4700; 500; 8100; 0; 0kl250; 4700; 1000; 13800; 0; 0kl

Kawa Dominikana Cerro Prieto

Kawa Dominikana Cerro Prieto

Kawa Dominikana Cerro Prieto

Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:

Cena brutto
47.00 PLN

Za ten produkt dostaniesz: 4 x ziarno punktowe
Gramatura
  • Oszczędzasz:
    13.00 PLN
  • Oszczędzasz:
    50.00 PLN
Kolor:

nazwa palety:

Kawa Dominikana Cerro Prieto to cudowna kompozycja nut kwiatowo-ziołowych z miodem. Kawa charakteryzuje się wysoką słodyczą, niską kwasowością oraz gładkim body. Ziarenko jest dedykowane pod kawy parzone w ekspresie kolbowym, automatycznym, przelewowym, french pressie czy kawiarce.

Opis

Dodatkowe informacje

Opinie

Polecane

Ta kawa z naszej Palarni nadaje się do parzenia sposobami:

Kawy do Ekspresów ciśnieniowych
Kawy do Ekspresów ciśnieniowych
Kawy do Kawiarki
Kawy do Kawiarki
Kawy Aeropress
Kawy Aeropress
Kawy pod Dripa
Kawy pod Dripa
Kawy do Chemexa
Kawy do Chemexa
Kawy do French pressa
Kawy do French pressa
Kawa z gruntem
Kawa Parzona/ do zalewania

Dominikana - Kraj Indian

Hispaniola tak brzmiała dawniej nazwa Dominikany, która została odkryta w 1492r. przez Krzysztofa Kolumba. To kraj należący do Ameryki Północnej, leżący na wyspie Haiti, wchodzącej w skład łańcucha Wielkich Antyli. Dominikanę opływają dwa akweny: Morze Karaibskie od północy i Ocean Atlantycki od południa. Dzięki opływającym wodom linia brzegowa Dominikany jest bardzo urozmaicona i występują w jej odrębnie zatoki, liczne przylądki oraz półwyspy.

Ukształtowanie terenu, a uprawa

Dominikana charakteryzuje się bogatym ukształtowaniem terenu. Większość kraju zajmują obszary górzyste oraz wyżyny. Niewielki procent stanowią niziny. Mimo iż Hispaniola leży w dużej odległości od równika to jest zaliczana do strefy klimatu równikowego. Klimat kraju charakteryzują obfite, ale nierównomierne opady deszczu i wysoko utrzymujące się przez cały rok temperatury. Dodatkowo na pogodę wpływają północno-wschodnie pasaty, które decydują o różnicach w ilości opadów w poszczególnych regionach kraju. Znaczna ilość opadów, stale utrzymującą się wysoka temperatura oraz ukształtowanie terenu wpływają korzystnie na uprawę kawy w tym regionie świata.

Producent i jego miłość do kawy

Miguel Antonio Tejada posiada wieloletnie doświadczenie w produkcji dobrej jakości kawy. W 2007 roku otrzymał pierwsze miejsce za jakość kawy jaką produkuje. Z tego względu został uhonorowany przez rząd Dominikany za nieustające wysiłki na rzecz poprawy jakości swoich kaw. Ziarno kawowców z jego plantacji są eksportowane do wyspecjalizowanych firm kawowych w Japonii, USA i Europie. Najgorętszy okres zbiorów kawy występuje między lutym, a majem.

Caturra - kolejna odmiana kawowca

Caturra to mutacja Bourbona – kawy pochodzącej z Brazylii. Jest trudna w uprawie. Najlepiej rozwija się na wysokości 1600m n.p.m., gdyż im wyżej tym plony kawowca spadają. Ziarna tej odmiany charakteryzują się rześką kwasowością, delikatnym body oraz posiadają niższą słodycz niż Bourbon.

Dominikana - słodycz w ustach

Kawa Dominikana Cerro Prieto to kawa skrywająca w sobie wspaniały profil smakowy przynoszący na myśl wspaniałą florę kraju, z którego pochodzi. Można w niej wyczuć cudowne nuty kwiatowo- ziołowe charakteryzujące się dużą słodyczą. Dodatkowo ziarno cechuje się niską kwasowością,

gładkim body i małą intensywnością co sprawia, że kawa będzie świetną propozycją dla osób lubiących parzyć w French pressie i preferujących delikatne, czarne napary.

Palarnia kawy
Palarnia kawy
Gramatura

250g, 500g, 1000g

Rodzaj

mielona, ziarnista

Metoda obróbki:

Washed

Odmiana botaniczna:

Caturra

Region:

Cerro Prieto

Stopień palenia:

Średni

Wysokość:

1200 m n.p.m.

Profil Smakowy

Nuty miodu, kwiatowo-ziołowe, wysoka słodycz, niska kwasowość, gładkie body

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twoja ocena