Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Historia Maraysabel i jej męża Moisesa, sięga do 1996 roku, kiedy to postanowili rozpocząć uprawę drzew kawowca. Ich ciężka i konsekwentna praca została doceniona i z czasem stali się jednym z liderów uprawy kawy w swoim kraju. Trud ten został dodatkowo wyróżniony, otrzymaniem prestiżowej nagrody na konkursie Cup of Excellence.
Pomimo dużego nacisku na jakość produktu, nie zapominają o środowisku i stawiają oni na zrównoważony rozwój farmy, otrzymując wśród lokalnej społeczności ogrom podziwu, i szacunku.
Obecnie Finca El Puente zajmuje ponad 180 hektarów powierzchni, a optymalna temperatura i ilość opadów tworzą idealny do uprawy mikroklimat. Niepohamowana przez Marysabel i Moises ciągła chęć rozwoju, eksperymentowania sprawiła, że obecnie na Finca El Puente uprawiane jest prawie dziesięć odmian botanicznych. Typową metodą przetwarzania w Hondurasie jest proces mycia, ale farmerzy z El Puente nie boją się prób i od kilku lat stosują różne metody obróbki, od naturalnych, przez mokre, po fermentacje beztlenową.
Region: Chinacla, La Paz
Farma: Marysabel Caballero & Moises Herrera
Odmiana botaniczna: Catuai
Wysokość upraw: 1500-1680 m n.p.m.
Metoda obróbki: natural
Profil smakowy: białe winogrono, liczi, kwiaty
87SCA
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *