Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:
Etiopia Mengeshe Gumi to istna perełka spośród klasyków! To właśnie tutaj herbaciana i kwiatowa lekkość przeplata się się z słodyczą brzoskwini. Takie połączenie sprawia, że całość staje się gładka, delikatna i przyjemnie orzeźwiająca, ale bez przytłaczającej kwasowości. Szczególnie polecamy do alternatywnych metod parzenia: Chemex, Kalita, V60, AeroPress, ekspres przelewowy.
Stacja myjąca Mengeshe Gumi znajduje się w sercu regionu Yirgacheffe, jednej z najbardziej znanych stref uprawy kawy w Etiopii. Słynie z dbałości o jakość ziaren oraz staranności w procesie obróbki. Kawa produkowana w Mengeshe Gumi pochodzi z wysokogórskich plantacji, gdzie
idealne warunki klimatyczne i gleba wpływają na wyjątkowy smak ziaren. Stacja skupia się na obróbce naturalnej, dzięki której kawa zachowuje intensywną owocowość, typową dla tego regionu, a jednocześnie jest delikatna i pełna złożonych aromatów.
Czym jest micro-lot?
Micro-lot to starannie wyselekcjonowane ziarna kawy o wyjątkowych cechach. Uprawa jest bardziej zindywidualizowana, a zbiory są zdecydowanie lepszej jakości, od tych rosnących w innej części plantacji. Na powstanie microlotów ma wpływ wiele czynników środowiskowych takich jak; rodzaj gleby, stopień zacienienia lub nasłonecznienia, sąsiedztwo innych roślin oraz ogólny mikroklimat panujący na plantacji. Microloty są dumą plantatora i decydują o renomie plantacji.
region: Yirgacheffe, Worka Sakaro
farma: Mengeshe Gumi
odmiana botaniczna: Kurume, Woleshu
metoda obróbki: natural
wysokość upraw: 1900-2100m n.p.m.
profil: zielona herbata, brzoskwinia, kwiaty
SCA: 85,5
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *