Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:
Etiopia Daye Bensa to kawa charakteryzująca się wysoką słodyczą. W czarnym naparze można wyczuć słodkie nuty kwiatowo-owocowe, które są wsparte nutami ciemnej czekolady. Napar poza wymienionymi nutami ma w sobie niesamowitą kwasowość żółtego melona, cierpkość orzechów włoskich oraz ostrość imbiru, który dopełnia kawę. Kawę polecamy pod parzenie alternatywne: kalita, chemex, aeropress, V60.
Etiopia jest państwem leżącym we wschodniej części Afryki. Klimat wewnątrz kraju jest kształtowany w dużej mierze przez wysokość nad poziomem morza. Im wyżej tym temperatura powietrza jest niższa, a obfitość opadów staje się wyższa. Występują tutaj sezonowe zmiany mas powietrza zwrotnikowego – latem pogodę kształtują masy powietrza równikowego, a zimą zwrotnikowego.
Abisynia (dawniej była tak nazywana Etiopia) jest znana jako miejsce narodzin kawy. Wyjątkowość ziarenek kawowca z tego kraju wynika z połączenia różnych czynników m.in. różnorodności genetycznych odmian tej rośliny, metod obróbki ziarna czy tradycji produkcji, które wpływają na całokształt smaku i aromatu kawy.
Kawa Etiopia Daye Bensa to ziarno produkowane w regionie Shantawene przez kooperatywę Daye Bensa. Firma została założona przez dwóch braci, którzy pragnęli pokazać potencjał kawowy swojego kraju. Współpracują z kilkunastoma plantatorami kawy od których wybierają najpiękniejsze wiśnie kawowca. Kooperatywa Daye Bensa daje możliwość rozwoju poprzez organizowanie licznych szkoleń w zakresie hodowli, pielęgnacji, doboru ziaren, aby podnosić jakość surowca.
Założyciele kooperatywy postanowili nazwać firmę na podstawie miasta Daye położonego 10km od farmy Shantawene. Przez wzgląd na ich szacunek do lokalnego rynku. Gospodarstwo zarządzone przez firmę Daye Bensa leży na wysokości 2000m n.p.m. Jest ono usytuowane w bogatym środowisku zapewniającym żyzną glebę i cień co ponosi za sobą produkcję wysokiej jakości kawy.
To kawa jakości speciality produkowana w regionie Shantawene. Etiopia Daye Bensa charakteryzuje się kwiatowo-miodową słodyczą, delikatną ostrością imbiru, subtelną goryczką orzechów. Ziarno jest wypalone w sposób jasny pozwalający na zaparzanie kawy w sposób alternatywny (V60, kalita, chemex, aeropress). Kawa produkowana na farmie Shantawene w regionie Sidama A charakteryzuje się cudowną słodyczą, na którą składa się obecność nut kwiatowo-miodowych oraz czekolady. W filiżance również można wyczuć kwasowość żółtego melona, cierpkość orzechów włoskich oraz ostrość nutek imbiru.
Gramatura |
250 |
---|---|
Rodzaj |
mielona, ziarnista |
Metoda obróbki: |
Washed |
Odmiana botaniczna: |
Arabica 74158 |
Region: |
Shantawene, Sidama |
Stopień palenia: |
Jasny/Filtr |
Wysokość: |
1900-2300m n.p.m |
Profil smakowy |
83SCA, nuty kwiatowe, melonu, imbiru, czekolady |
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *
Zapraszamy Cię do naszych kawiarni - usiądź wygodnie, napij się pysznej kawy, zapytaj nas o jej historię. Pozwól sobie zatrzymać się przy filiżance gorącego naparu i zaczerpnij głębokiego oddechu do dalszej podróży, zwanej życiem!