palarnia kawy
Kawa Etiopia Daye Bensa

Kawa Etiopia Daye Bensa

Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:

Cena brutto
57.00 PLN

Za ten produkt dostaniesz: 5 x ziarno punktowe
Gramatura
Kolor:

nazwa palety:

90 szt w magazynie

Etiopia Daye Bensa to kawa charakteryzująca się wysoką słodyczą. W czarnym naparze można wyczuć słodkie nuty kwiatowo-owocowe, które są wsparte nutami ciemnej czekolady. Napar poza wymienionymi nutami ma w sobie niesamowitą kwasowość żółtego melona, cierpkość orzechów włoskich oraz ostrość imbiru, który dopełnia kawę. Kawę polecamy pod parzenie alternatywne: kalita, chemex, aeropress, V60.

Opis

Dodatkowe informacje

Opinie

Polecane

Etiopia - stolica kawy

Etiopia jest państwem leżącym we wschodniej części Afryki. Klimat wewnątrz kraju jest kształtowany w dużej mierze przez wysokość nad poziomem morza. Im wyżej tym temperatura powietrza jest niższa, a obfitość opadów staje się wyższa. Występują tutaj sezonowe zmiany mas powietrza zwrotnikowego – latem pogodę kształtują masy powietrza równikowego, a zimą zwrotnikowego.

Abisynia (dawniej była tak nazywana Etiopia) jest znana jako miejsce narodzin kawy. Wyjątkowość ziarenek kawowca z tego kraju wynika z połączenia różnych czynników m.in. różnorodności genetycznych odmian tej rośliny, metod obróbki ziarna czy tradycji produkcji, które wpływają na całokształt smaku i aromatu kawy.

Etiopia Daye Bensa - rodzinny pomysł

Kawa Etiopia Daye Bensa to ziarno produkowane w regionie Shantawene przez kooperatywę Daye Bensa. Firma została założona przez dwóch braci, którzy pragnęli pokazać potencjał kawowy swojego kraju. Współpracują z kilkunastoma plantatorami kawy od których wybierają najpiękniejsze wiśnie kawowca. Kooperatywa Daye Bensa daje możliwość rozwoju poprzez organizowanie licznych szkoleń w zakresie hodowli, pielęgnacji, doboru ziaren, aby podnosić jakość surowca.

Założyciele kooperatywy postanowili nazwać firmę na podstawie miasta Daye położonego 10km od farmy Shantawene. Przez wzgląd na ich szacunek do lokalnego rynku. Gospodarstwo zarządzone przez firmę Daye Bensa leży na wysokości 2000m n.p.m. Jest ono usytuowane w bogatym środowisku zapewniającym żyzną glebę i cień co ponosi za sobą produkcję wysokiej jakości kawy.

Słodycz zamknięta z filiżance - Etiopia Daye Bensa

To kawa jakości speciality produkowana w regionie Shantawene. Etiopia Daye Bensa charakteryzuje się kwiatowo-miodową słodyczą, delikatną ostrością imbiru, subtelną goryczką orzechów. Ziarno jest wypalone w sposób jasny pozwalający na zaparzanie kawy w sposób alternatywny (V60, kalita, chemex, aeropress). Kawa produkowana na farmie Shantawene w regionie Sidama A charakteryzuje się cudowną słodyczą, na którą składa się obecność nut kwiatowo-miodowych oraz czekolady. W filiżance również można wyczuć kwasowość żółtego melona, cierpkość orzechów włoskich oraz ostrość nutek imbiru.

Gramatura

250

Rodzaj

mielona, ziarnista

Metoda obróbki:

Washed

Odmiana botaniczna:

Arabica 74158

Region:

Shantawene, Sidama

Stopień palenia:

Jasny/Filtr

Wysokość:

1900-2300m n.p.m

Profil smakowy

83SCA, nuty kwiatowe, melonu, imbiru, czekolady

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twoja ocena
Palarnia Kawy

Zapraszamy Cię do naszych kawiarni - usiądź wygodnie, napij się pysznej kawy, zapytaj nas o jej historię. Pozwól sobie zatrzymać się przy filiżance gorącego naparu i zaczerpnij głębokiego oddechu do dalszej podróży, zwanej życiem!