palarnia kawy
Peru El Diamante

Peru El Diamante

Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:

Cena brutto
56.00 PLN

Za ten produkt dostaniesz: 5 x ziarno punktowe
Gramatura
Kolor:

nazwa palety:

50 szt w magazynie

PERU EL DIAMANTE to niezwykłe połączenie kwiatowych nut czarnego bzu, orzeźwiającej czarnej
porzeczki oraz słodkich nut wanilii i karmelu. Kawę z Peru polecamy pod zaparzanie alternatywne:
chemex, kalitę, V60, aeropress, ekspres przelewowy.

Opis

Dodatkowe informacje

Opinie

Polecane

Roger Chilcon i jego plantacja kawy
Roger Chilcon Flores to właściciel plantacji kawy w wiosce El Diamante, w dzielnicy San Jose de
Lourdes. Roger uprawia zarówno żółtą, jak i czerwoną Caturrę. Cała plantacja kawy znajduje się na
wysokości powyżej 1900 m n.p.m. Chilcon zajmuje się pobieraniem, przetwarzaniem i suszeniem
kawy. Plantator dokłada wszelkich starań, aby jego kawa była jak na najwyższym poziomie. Dlatego
cały czas pobiera szkolenia i zdobywa certyfikaty mające na celu wprowadzanie innowacji w hodowli
kawy.
Obróbka Peru El Diamante
W kawie Peru El Diamante spotykamy się z obróbką washed. Dojrzałe wiśnie kawowca są zbierane, a
następnie poddawane wstępnej fermentacji w workach, w nocy. Zmacerowane owoce kawowca są
pozbawiane miąższu. Następnie wędrują do specjalnych zbiorników, w których dochodzi do
właściwego procesu fermentacji. Cały cykl trwa od 24 do 36h w zależności od warunków
pogodowych. Po obróbce kawa jest suszona na drewnianych patiach, gdzie po osiągnieciu
odpowiedniego poziomu wilgotności jest pakowana do worków.
Washed? A smak kawy
Przedłużona maceracja i fermentacja wiśni Peru El Diamante sprawia, że w filiżanka ma bogaty smak i
aromat. W czarnym naparze możemy wyczuć kwiatowe nuty czarnego bzu, musującą kwasowość
czarnej porzeczki oraz słodkie nutki karmelu i wanilii. Kawę polecamy pod metody alternatywne takie
jak: chemex, V60, kalitę, aeropress czy frenchpress.

Gramatura

250

Rodzaj

mielona, ziarnista

Metoda obróbki:

Washed

Odmiana botaniczna:

Caturra & Pache

Region:

Daniel Chilcon

Stopień palenia:

 

Wysokość:

1900-2000m n.p.m

Profil smakowy

86SCA, nuty czarnego bzu, czarnej porzeczki,
wanilii, karmelu

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twoja ocena
Palarnia Kawy

Zapraszamy Cię do naszych kawiarni - usiądź wygodnie, napij się pysznej kawy, zapytaj nas o jej historię. Pozwól sobie zatrzymać się przy filiżance gorącego naparu i zaczerpnij głębokiego oddechu do dalszej podróży, zwanej życiem!