Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:
Etiopia ze stacji myjącej Idido to kawa dla miłośników lekkiego, ale i wyrazistego smaku. W profilu odbywa się rozgrywka między aromatem świeżych kwiatów, a soczystych owoców. Kwasowość? Jest, ale spokojna. Nie wykręca twarzy, raczej odświeża i sprawia, że chce się wrócić po kolejny łyk. Szczególnie polecamy do alternatywnych metod parzenia: Chemex, Kalita, V60, AeroPress, ekspres przelewowy.
Stacja myjąca Idido znajduje się w sercu regionu Yirgacheffe, jednej z najbardziej znanych stref uprawy kawy w Etiopii. Skupowane ziarna pochodzą od lokalnych farmerów, którzy posiadają malutkie przydomowe gospodarstwa. Często położone są one wysoko w górach, gdzie są idealne warunki do uprawy kawowca. Stacja skupia się na obróbce naturalnej, dzięki której kawa zachowuje intensywną owocowość, typową dla tego regionu, a jednocześnie jest delikatna i pełna złożonych aromatów.
Czym jest micro-lot?
Micro-lot to starannie wyselekcjonowane ziarna kawy o wyjątkowych cechach. Uprawa jest bardziej zindywidualizowana, a zbiory są zdecydowanie lepszej jakości, od tych rosnących w innej części plantacji. Na powstanie microlotów ma wpływ wiele czynników środowiskowych takich jak; rodzaj gleby, stopień zacienienia lub nasłonecznienia, sąsiedztwo innych roślin oraz ogólny mikroklimat panujący na plantacji. Microloty są dumą plantatora i decydują o renomie plantacji.
Etiopia Idido
Region: Yirgacheffe
Farma: Kooperatywa farm - Stacja myjąca Idido
Odmiana botaniczna: Heirloom
Metoda obróbki: natural
Wysokość upraw: 1800-2000m n.p.m.
Profil: kaktus, melon, róża
SCA: 87
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *