ETIOPIA Idido

ETIOPIA Idido

ETIOPIA Idido

Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:

Cena brutto
0.00 PLN

Za ten produkt dostaniesz: 0 x ziarno punktowe
Gramatura
Kolor:

nazwa palety:

Etiopia ze stacji myjącej Idido to kawa dla miłośników lekkiego, ale i wyrazistego smaku. W profilu odbywa się rozgrywka między aromatem świeżych kwiatów, a soczystych owoców. Kwasowość? Jest, ale spokojna. Nie wykręca twarzy, raczej odświeża i sprawia, że chce się wrócić po kolejny łyk. Szczególnie polecamy do alternatywnych metod parzenia: Chemex, Kalita, V60, AeroPress, ekspres przelewowy.

Opis

Dodatkowe informacje

Opinie

Polecane

Ta kawa z naszej Palarni nadaje się do parzenia sposobami:

Kawy do Ekspresów ciśnieniowych
Kawy do Ekspresów ciśnieniowych
Kawy do Kawiarki
Kawy do Kawiarki
Kawy Aeropress
Kawy Aeropress
Kawy pod Dripa
Kawy pod Dripa
Kawy do Chemexa
Kawy do Chemexa
Kawy do French pressa
Kawy do French pressa
Kawa z gruntem
Kawa Parzona/ do zalewania

Stacja myjąca Idido znajduje się w sercu regionu Yirgacheffe, jednej z najbardziej znanych stref uprawy kawy w Etiopii. Skupowane ziarna pochodzą od lokalnych farmerów, którzy posiadają malutkie przydomowe gospodarstwa. Często położone są one wysoko w górach, gdzie są idealne warunki do uprawy kawowca. Stacja skupia się na obróbce naturalnej, dzięki której kawa zachowuje intensywną owocowość, typową dla tego regionu, a jednocześnie jest delikatna i pełna złożonych aromatów.

Czym jest micro-lot?
Micro-lot to starannie wyselekcjonowane ziarna kawy o wyjątkowych cechach. Uprawa jest bardziej zindywidualizowana, a zbiory są zdecydowanie lepszej jakości, od tych rosnących w innej części plantacji. Na powstanie microlotów ma wpływ wiele czynników środowiskowych takich jak; rodzaj gleby, stopień zacienienia lub nasłonecznienia, sąsiedztwo innych roślin oraz ogólny mikroklimat panujący na plantacji. Microloty są dumą plantatora i decydują o renomie plantacji.

Palarnia kawy
Palarnia kawy

Etiopia Idido
Region: Yirgacheffe
Farma: Kooperatywa farm - Stacja myjąca Idido
Odmiana botaniczna: Heirloom
Metoda obróbki: natural
Wysokość upraw: 1800-2000m n.p.m.
Profil: kaktus, melon, róża
SCA: 87

Dodaj opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Twoja ocena