Sklep z kawą - kawy świeżo palone - kawy rzemieślnicze
Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:
Kenie Gatumbi charakteryzuje soczysta kwasowość czerwonej porzeczki,
waniliowa słodycz i posmak czarnej herbaty. Szczególnie polecamy ją do
alternatywnych metod parzenia: Chemex, Kalita, V60, AeroPress, ekspres
przelewowy.
Stacja myjąca Gatumbi zlokalizowana jest w hrabstwie Muranga w Kenii.
Należy ona do spółdzielni rolniczej Kangiri Farmers Cooperative Society,
gdzie to drobni rolnicy dostarczają swoje owoce do przetwórstwa. Stacja
stosuje w pełni myty proces, z którego to słyną kenijskie kawy.
W Kenii, między 1935 a 1939 rokiem, były przeprowadzone badania przez
Scott Agricultural Laboratories, które miały na celu wytworzenie nowych
odmian kawowca. Spośród 43 próbek wybrane zostały numery 28 i 34. To
właśnie stąd wzięły się nazwy SL28 i SL34.
Kenia Gatumbi
Region: Muranga
Farma: Kooperatywa farm Kangiri
Odmiana botaniczna: SL 28, SL 34, Batian, Ruiru 11
Metoda obróbki: washed
Wysokość upraw: 1600-1750m n.p.m.
Profil: wanilia, czerwona porzeczka, czarna herbata
SCA: 87,75
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *