Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:
Cascara Gesha jest suszonym owocem kolumbijskiego kawowca, charakteryzująca się orzeźwiającą cytrusowością i delikatnym body. Szczególnie polecamy do jej zaparzenia FrenchPress, AeroPress lubdowolny zaparzacz do herbaty.
Cascara to suszone owoce, które jeszcze do niedawna były uznawane za odpad podczas obróbki ziarenek kawy. Najczęściej były one utylizowane, albo wykorzystywane ponownie w postaci nawozu. Wyjątekiem jest Etiopia, w której napój z suszonych owoców serwowany jest już dość długo, a możliwe, że nawet dłużej niż popularna kawa. Tamtejsi mieszkańcy tworzą aroamtyczny napój, mieszając ze sobą owoce z przyprawami, w których skład wchodzą imbir, gałka muszkatołowa lub cynamon. Tak przyrządzony napar nazywa się "hashara".
Sposób przygotowania(*):
Doza: 5-8g/100ml
Temperatura wody: 93-95°C
Czas parzenia: 5-8min
* Proporcje parzenia są dość elastyczne i warto eksprymentować.
Region: Quindío
Farma: La Estrella
Producent: Jairo Lopez, César Lopez
Odmiana botaniczna: Gesha
Metoda obróbki: natural
Masa netto: 150g
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *
Zapraszamy Cię do naszych kawiarni - usiądź wygodnie, napij się pysznej kawy, zapytaj nas o jej historię. Pozwól sobie zatrzymać się przy filiżance gorącego naparu i zaczerpnij głębokiego oddechu do dalszej podróży, zwanej życiem!