Kup teraz, dostaniesz jutro! Zapłać w ciągu:
Etiopie Ayla Bombe charakteryzuje się delikatną owocowością, której towarzyszy deserowa słodycz. Szczególnie polecamy do alternatywnych metod parzenia: Chemex, Kalita, V60, AeroPress, ekspres przelewowy.
Sidama obejmuje duży obszar w południowej Etiopii, rozciągający się przez żyzne wyżyny na południe od jeziora Awasa w dolinie Rift. Region ten jest jednym z najbardziej płodnych obszarów uprawy kawy w Etiopii. Składa się z ponad 20 różnych obszarów administracyjnych, nazywanych „woredami”, o różnych mikroklimatach i wysokościach, w związku z tym istnieje duża różnorodność gatunków.
Stacja myjąca Ayla przetwarza kawę głównie z dwóch wiosek – Shanta Wene i Bombe. Tamtejsi hodowcy uprawiają kawę w małych przydomowych ogrodach, w cieniu rdzennych drzew. Pagórkowata topografia regionu, duża wysokość i dobrze nawodnione tereny tworzą różnorodne mikroklimaty, idealnie nadające się do uprawy wiśni. Myjnia prowadzi na terenach tych wiosek punkty skupu, co bardzo ułatwia rolnikom sprowadzanie surowca. Wioska Bombe znajduje się na znacznie wyżej, niż Shanta Wene, przez co ziarna tej kawy są mniejsze i bardziej zwarte. Ta wyselekcjonowana kawa pochodzi z jednej odmiany botanicznej, znanej jako odmiana Kurume.
ETIOPIA AYLA BOMBE
Region: Sidamo
Farma: Ayla Bombe
Odmiana botaniczna: Kurume
Wysokość upraw: 1950-2150m n.p.m.
Metoda obróbki: natural
Profil smakowy: śliwka, truskawka, earl grey, herbatniki
89SCA
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *
Zapraszamy Cię do naszych kawiarni - usiądź wygodnie, napij się pysznej kawy, zapytaj nas o jej historię. Pozwól sobie zatrzymać się przy filiżance gorącego naparu i zaczerpnij głębokiego oddechu do dalszej podróży, zwanej życiem!