Blog - Jak zaparzyć kawę

Jak zaparzyć kawę?
Jak zaparzyć kawę?

Jak zaparzyć kawę? Idealna „mała czarna” to sztuka, którą i Ty możesz opanować!

Na pewno wypiłeś już nie raz w swoim życiu tak okropną kawę, że długo nie mogłeś się pozbyć jej smaku z ust. Z drugiej strony, nie raz też miałeś przyjemność wypić kawę tak niesamowitą, że nie mogłeś się nacieszyć jej smakiem, aż do ostatniej kropli. Jaki jest zatem sekret parzenia anielskiej kawy i unikania gorzkich, kwaśnych naparów?

Niektórzy twierdzą, że sztuka parzenia dobrej kawy jest tak trudna, że nie powinieneś nawet próbować. Jednak prawda jest taka, że wcale nie musisz być elitarnym baristą, aby wiedzieć jak zaparzyć kawę. Najważniejsze to poznać najważniejsze wskazówki w teorii, a w praktyce – dostosować się do nich.

Wspaniała kawa jest nie tylko smaczna

Dobrze zaparzona kawa to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia, chcąc Ci pomóc w tym, aby Twój kalendarz był wypełniony tak miłymi porankami – w tym miejscu chcemy Ci zdradzić wszystkie szczegóły na temat tego, co możesz zrobić, by kawa zawsze smakowała dobrze. W tym artykule odkryjesz:

  • Dlaczego większość ludzi pije kawę najsłabszego sortu i nawet o tym nie wie.
  • Zasady, których musisz przestrzegać, aby podnieść jakość swojej kawy.
  • W jaki sposób wielu miłośników kawy niszczy smak małej czarnej (i jak tego unikać).
  • Po prostu jak zaparzyć kawę, aby była pyszna!

Gotowy do przekształcenia porannego kubka kawy w płynne arcydzieło? Oto wszystko, co musisz wiedzieć, aby tak się stało.

Zasada nr 1: Nie kupuj pierwszej lepszej kawy ziarnistej

Absolutnie do zapamiętania jest to, że dobra kawa zawsze zaczyna się od dobrych ziaren kawy. Dobre nie są robione w fabryce. Nie wszystkie smakują tak samo. Są to produkty rolne, dlatego różnorodność smaków jest w 100% naturalna. To oznacza, że niektóre ziarna są świetne, a inne nie. Ziarna niskiej jakości zostawmy dla kawy rozpuszczalnej. Ty chcesz jakości, która zachwyca! Szukaj więc najwyższego poziomu kawy, jaki tylko można kupić. Najlepiej jeśli są to ziarna surowo oceniane przez certyfikowanych „Rzeczników Jakości”, których kubki smakowe są niewiarygodnie precyzyjne. Wysokiej jakości kawa ma w sobie:

  • naturalne cukry
  • czystą kwasowość
  • plejadę smaków

Pomyśl o nutach takich jak truskawki, cynamon, sosna i mango. Może być dość egzotycznie, jeśli tylko chcesz wiedzieć, jak zaparzyć kawę w tym stylu – wiedz, że to naprawdę nie będzie trudne do osiągnięcia. Jeśli chcesz wynieść z tego artykułu tylko jedną rzecz, zapamiętaj: wysokiej jakości ziarna kawy to podstawa. Choć oczywiście jest jeszcze więcej rzeczy, które musisz znać i których musisz unikać, aby naprawdę uniknąć ziaren kawy wątpliwej jakości.

Najlepiej zrobisz, jeśli będziesz po prostu kupować świeżo paloną kawę. Kawa ma tylko 2-3 tygodnie maksymalnej świeżości, po tym okresie czasu zacznie dość szybko tracić smak. Ziarna, które stoją na półkach sklepów spożywczych, mają już za sobą zwykle te 2-3 miesiące… więc jeśli masz taką możliwość kupuj kawę bezpośrednio od palarni, która wypala ziarna na zamówienie.

Co jeszcze możesz zrobić dla podniesienia jakości parzonej kawy?Jakość mielonej kawy szybko spada, dlatego jeśli masz możliwość zakupienia całych ziaren – zrób to, a już wtedy będziesz bliżej wiedzy, jak zaparzyć kawę idealną. Malutkie fusy po prostu nie są w stanie utrzymać świeżości tak długo, jak całe ziarna – a smak kawy można obniżyć już po 20–30 minutach wystawienia ziaren na działanie tlenu. Oznacza to, że potrzebujesz młynka żarnowego w domu – to zdecydowanie dobra inwestycja, przybliżająca Cię do upragnionych, pełnych relaksu poranków. Udało się! Masz niesamowite ziarna – jesteś na dobrej drodze do kawy idealnej, z którą raźniej będzie witać każdy dzień, czas przejść dalej.

Wskazówki dotyczące przechowywania kawy, które pozwolą Ci zmaksymalizować jej świeżość

Gdy już będziesz mieć swoją specjalistyczną, świeżo paloną kawę pełnoziarnistą, musisz ją odpowiednio przechowywać. Pamiętaj tylko o tej bardzo podstawowej zasadzie:

  1. żadnego ciepła
  2. żadnego powietrza
  3. żadnego światła

Ciepło powoduje, że żywność szybciej się rozkłada. Świeże powietrze powoduje, że rzeczy się „utleniają” (psuje się żywność, miedź zmienia kolor na zielony i tym podobne). Jeśli chodzi o światło – nawet pochodzące z żarówki – może przyspieszyć naturalny rozkład. Unikaj tych rzeczy, aby mieć pewność, że Twoje ziarna nie zestarzeją się wcześniej niż za 2-3 tygodnie. Gdy będziesz przechowywać ziarna kawy w ten sposób, łatwiej będzie Ci zmaksymalizować ich smak. Teraz czas przejść dalej i upewnić się, że wszystko co związane z procesem parzenia kawy na 100% pójdzie prawidłowo.

Zasada nr 2: Mądrze wybieraj zaparzacz do kawy – zbyt wiele osób o tym zapomina!

Tanie dzbanki do kawy mogą spełnić swoje zadanie, ale mają kilka poważnych wad. Na przykład fakt, że większość nie osiąga nawet idealnej temperatury zaparzania wynoszącej 88-94 stopni Celsjusza. Jeśli nie wydasz nieco większej sumy i nie potraktujesz tego sprzętu jako inwestycję - Twój dzbanek do kawy prawdopodobnie osiągnie maksymalną temperaturę około 80 stopni… a to zazwyczaj prowadzi do kwaśnego i słabo rozwiniętego smaku. Z pomocą takiego sprzętu naprawdę trudno jest zrozumieć sztukę tego, jak zaparzyć kawę – tak, by rozpieszczała Twoje kubki smakowe.

Dlatego warto rozważyć korzystanie z ręcznych ekspresów do kawy?

  • Masz pełną kontrolę. W przypadku zwykłego dzbanka do kawy nie masz żadnej kontroli nad temperaturą wody ani recepturą parzenia. Dzięki ręcznemu ekspresowi do kawy możesz po prostu dłużej podgrzewać wodę lub nieznacznie dostosować technikę, aby uzyskać pożądany smak.
  • Ręczne przygotowywanie kawy jest prawdziwą sztuką. Satysfakcja z powiedzenia „Zrobiłem to sam!” jest właśnie tym, czego wymaga senny poranek. Zacznij dzień od zwycięstwa i satysfakcji.
  • Kawa po prostu smakuje lepiej.

Oczywiście istnieje wiele różnych rodzajów ręcznych ekspresów do kawy, ale sprowadzają się one do kilku głównych kategorii, nad którymi to warto się nieco pochylić.

Jak zaparzyć kawę stosując różne rodzaje ekspresów

Są ekspresy typu francuskiego, które wytwarzają mocną kawę o pełnym smaku. Fusy z kawy i woda pozostają razem przez 2–4 minuty, co zapewnia naprawdę bogaty smak. Warto również spojrzeć na innego rodzaju zaparzacze, które pomagają uzyskać czystszą, wyraźniejszą i bardziej dopracowaną kawę. Papierowy filtr w połączeniu z ostrożną techniką nalewania wody - pozwala uzyskać naprawdę smaczny napar. Istnieją również wyjątkowe urządzenia do parzenia, takie jak AeroPress (łagodny zaparzacz ciśnieniowy), dzbanek do moki (ekspres do kawy z płytą kuchenną) i wiele innych. Sugestia dla początkujących – jeśli dopiero zaczynasz przygodę z nauką tego, jak zaparzyć kawę - trudno jest przebić francuską prasę. Proces parzenia jest naprawdę prosty, a kawa jest oszałamiająco pyszna. Spróbuj koniecznie, a gdy opanujesz tę technikę – możesz szukać dalej i poszerzać swoją wiedzę i kolekcjonować nowe doświadczenia związane z zaparzaniem.

Zasada nr 3: Używaj lepszej wody, a poczujesz różnicę

Wiele osób uważa, że ten kolejny pomysł jest przesadą – i tym samym wiele osób się myli. Kawa składa się w 98% z wody, więc czy nie uważasz, że Twoja woda też powinna dobrze smakować?Nawet niewielka ilość minerałów w wodzie pomoże wydobyć smak, ale zbyt duża, spowoduje, że napar będzie niejako mdły, pozbawiony życia. Jeśli lokalna sieć wodociągowa słynie z wody „twardej” (tzm. ma dużą twardość wapnia lub magnezu), warto ją przefiltrować, aby nie sabotować swojej wiedzy na temat tego, jak zaparzyć kawę smaczną i aromatyczną. Jest to problem większości ludzi, którzy owszem - kupują wysokiej jakości ziarna w kawiarni, ale potem zdają sobie sprawę, że mimo tego kawa w domu nie smakuje tak samo. Kawiarnie używają specjalnej filtrowanej wody, ale większość ludzi używa po prostu wody z kranu. Oto kilka sposobów na poprawę jakości wody z myślą o pysznej kawie:

  • Dzbanek z filtrem węglowym.
  • Domowy system odwróconej.
  • Pakiety minerałów do wody.

Wymieszaj paczkę minerałów w dzbanku wody destylowanej, a natychmiast otrzymasz dokładnie taką wodę, jaką zalecają bariści do kawy. To zdecydowanie najłatwiejszy sposób optymalizacji wody, tak aby nie zniszczyła ona smaku kawy, ale wręcz go wzbogaciła.

Nie zapomnij o temperaturze wody! - Pamiętasz o tym, jak wspominaliśmy wcześniej, że większość dzbanków do kawy nie osiąga nawet odpowiedniej temperatury? Z reguły temperatura wody do zaparzania powinna wynosić od 88 do 94 stopni Celsjusza. W tym zakresie woda wydobywa z kawy aromaty, których w niej szukamy, ale bez nadmiernego wydobywania gorzkich nut smakowych. Warto zapamiętać niniejszą zależność:

  • Poniżej 88 stopni Celsjusza -> zbyt wolna ekstrakcja -> kwaśna kawa
  • Ponad 94 stopnie Celsjusza -> zbyt szybka ekstrakcja -> gorzka kawa

Zasada nr 4: Trzymaj się złotego stosunku kawy do wody

Ile kawy należy użyć? W tej części wiele osób zaczyna się poddawać, bo już się im wydaje, że wiedzą jak zaparzyć kawę – a tu kolejne wyzwanie. Jednak nie trzeba być Pitagorasem, czy wyszkolonym baristą, aby móc się przekonać, że jest to naprawdę łatwe.

99% miłośników kawy zgadza się, że to najlepsze proporcje kawy do wody: 1 gram kawy na 15-18 gramów wody (1:15-18). Otóż to! Nie ma co tu komplikować. 1 gram do 15-18 gramów – to zdaje się być złotym stosunkiem kawy do wody, którego również i Ty powinieneś się trzymać. Dlaczego te współczynniki są kluczowe? Stosowanie odpowiedniej proporcji kawy i wody pozwala osiągnąć dwie rzeczy:

  1. Siła – upewniasz się, że smak jest zrównoważony, nie jest słaby ani zbyt mocny.
  2. Smak — tworzysz w ten sposób zrównoważoną ekstrakcję, nie za dużą (gorzka kawa) ani za małą (kwaśna kawa).

Wyobraź sobie, że robisz filiżankę kawy z jednego ziarna. To by nie zadziałało. Byłaby tak słaba, że prawie nie czułbyś jej smaku, ale nawet gdybyś ją czuł, byłaby naprawdę gorzka – ponieważ to ziarno miało dostęp do zbyt dużej ilości świeżej wody, co doprowadziło do nadmiernej ekstrakcji. Z drugiej strony wyobraź sobie, że robisz filiżankę kawy z pięciuset ziaren. Kawy w płynie prawie by nie było, bo ziarna by ją wchłonęły, a nawet jeśli jakikolwiek płyn wyciekłby do Twojego kubka, byłby szalenie nadmiernie skoncentrowany, z racji tego, że nie byłoby w kubku wystarczającej ilości wody, aby wydobyć z fusów zrównoważony smak – byłoby jej tylko tyle, aby wydobyć kwasy. Teraz już wiesz, jak zaparzyć kawę – a więc czas przejść do działania!

Zobacz również